Är du nyfiken på att veta mer om andra delen av riskutbildningen – Risktvåan? Vilken tur att vi har listat allt du kan tänkas behöva veta inför utbildningen här! Vi går igenom allt för att du ska känna dig trygg och vara förberedd inför Risktvåan.

Vad gör man på risktvåan?

Risktvåan är den andra delen av riskutbildningen som du behöver utföra för att kunna ta körkort och pågår i ca 3-4 timmar. Denna del av utbildningen är till för att du som blivande förare ska få hantera bilen i olika situationer och på olika underlag. Det är svårt att veta hur du och bilen reagerar i olika situationer. Risktvåan låter dig känna på hur det är att tappa kontrollen över bilen i kontrollerade former. I Sverige är det inte ovanligt med dåligt vägunderlag, och speciellt under vintern kan vägarna vara förrädiska. Då är det bra att veta hur det känns när bilen får sladd och vad du ska göra när det inträffar.

I Risktvåan ingår följande moment:

1. Teori och övningar

2. Halkbana

I halkbanan får du testa bland annat:

– Köra slalom mellan koner

– Bromsövningar på olika underlag

– Snabba accelerationer

– Svänga i hal kurva

– Väja för hinder (undanmanöver)

Dessa olika delar är framtagna för att du ska få en omfattande förståelse för vilka olika situationer du kan hamna i på vägen och i trafiken. Syftet med kursen är också att du ska kunna förutse sådana situationer på vägarna och veta hur du ska agera på bästa sätt. Under halkbanan kommer instruktören även att koppla av och på ABS bromsar och antisladdsystemet. ABS bromsar är låsningsfria bromsar som ser till att bilens hjul inte låser sig vid kraftiga inbromsningar så föraren kan behålla kontroll över fordonet. Antisladdsystemet stabiliserar bilen vid sladd, när den känner av att föraren håller på att förlora kontrollen över bilen, genom att bromsa enskilda hjul. Genom att testa på dessa lägen får du känna skillnaden mellan dem och hur bilen reagerar med och utan systemen.

Vad gör man på risktvåan?

När är man redo för Risktvåan?

Risktvåan brukar vanligtvis utföras efter Riskettan men det finns inget krav på detta. Däremot måste du utföra Risktvåan innan du kan göra teoriprovet och uppkörningen. Vanligtvis rekommenderar din körskola dig när du är redo för att ta Risktvåan. Det är viktigt att du redan kört en del bil och tagit en del lektioner så att du kan hantera bilen och känna dig säker. Av denna anledning brukar man genomgå Risktvåan i slutet av utbildningen, när inpå teoriprov och uppkörning.

Det här ska du kunna innan Risktvåan

Känner du dig nervös inför Risktvåan? Det behöver du inte vara! Det finns inga egentliga krav på förkunskaper för att du ska klara riskutbildningen. Däremot kan det vara bra att ha övningskört mycket innan för att du ska veta hur du hanterar bilen. Det kan även vara bra att ha läst en hel del teori, speciellt delen om bromssträckor.

Är risktvåan obligatorisk?

Risktvåan är en del av riskutbildningen och är obligatorisk för att du ska få ta ditt körkort. Det finns en rad obligatoriska moment i körkortsutbildningen vilka inkluderar Risk1 och Risk2. Dessa delar är viktiga då du lär dig om både riskfyllda beteenden och andra riskfyllda situationer i trafiken och dess konsekvenser. Att ha kunskap om olika risker och farliga situationer behövs för att du ska bli en trygg förare och förstå ansvaret du har mot dig själv och andras säkerhet.

Kan man bli underkänd på risktvåan?

Det är en vanlig fråga som många undrar över innan det är dags för riskutbildningen. Det finns inga exakta krav för att bli godkänd på Risktvåan utöver att vara närvarande, ha en giltig legitimation, vara uppmärksam, ta till sig kunskapen och kunna manövrera bilen. Risktvåan är till för att du ska misslyckas några gånger under de olika momenten för att få känna hur det känns att inte ha kontroll över bilen.

Vad kör man för bil på risktvåan?

Under risktvåan tillhandahålls bilar som är utrustade för halkbana och de andra moment som genomförs under utbildningen. Du kan alltså inte använda en privat bil för denna del av utbildningen.

Riskutbildning

Hur länge gäller riskutbildningen?

Riskutbildningen gäller i 5 år efter att du klarat av den. Detta är av den anledning att om du inte klarar eller genomför slutproverna ska du kunna göra om dessa utan att behöva göra om riskutbildningen. Du har med andra ord gott om tid på dig att klara av proven!

Hur mycket kostar risktvåan?

Kostnaden på risktvåan kan variera beroende på körskola. Hos oss på Söderorts Körkortsakademi kan du boka Risktvåan separat eller som del i ett kurspaket. Vi erbjuder konkurrenskraftiga priser och hög kvalitet på utbildningen. För oss är det viktigt att din körkortsutbildning är lärorik, rolig och trygg! Du kan se alla priser och kurser på vår hemsida!

Det finns olika sorters lån du kan ansöka om, och det kan vara bra att kolla runt innan du bestämmer dig. Vill du veta vad andra delar av körkortsutbildningen kan du läsa om det i vår blogg Körkort: Vad kostar det egentligen?

Efter risktvåan

När du har gjort Risktvåan och fått godkänt kan du börja planera inför teoriprov och uppkörning. Efter risktvåan kommer trafikutbildaren att rapportera in till Trafikverket att du är godkänd så att du kan göra dina slutprov, du får veta direkt om du blivit godkänd eller inte.

Sammanfattning 

Känner du dig förberedd och exalterad? Vad kul! Det gör vi med! Riskutbildningen är en spännande upplevelse och en mycket lärorik del av din körkortsutbildning. Vi hoppas att du känner dig redo och trygg efter att ha läst den information vi delat. 

Du är välkommen att höra av dig till oss om du har fler frågor! Eller så kan du läsa mer om vägen till körkort i texten Körkort steg för steg: Hur tar jag körkort?

Ta reda på mer om våra olika kurspaket eller besök vår webbplats för mer information!

Navigation

Quickview

Close

Categories