Vad är riskettan? 

Börjar det bli dags att ta körkort eller har du kanske precis börjat din körkortsutbildning och undrar vad Riskettan är och vad du kan förvänta dig? Då har du kommit rätt! Här hjälper vi dig genom att lista all nödvändig information om Riskettan och eventuella frågor som kan dyka upp inför utbildningen. 

Vad gör man på riskettan? 

Riskettan är en del av den obligatoriska riskutbildningen när du ska ta körkort. Men vad gör man på riskettan? Det är en vanlig fråga som brukar dyka upp när det är dags för körkortsutbildning. Riskettan är en teoretisk kurs som behandlar följande delar: 

– Statistik
– Alkohol, droger och trötthet i trafiken
– Hur du som bilförare kan bli påverkad av distraktioner och olika beteenden 

Kursen är till för att ge en förståelse för olika risker i trafiken och är en viktig del av körkortsutbildningen. Denna kurs skapades för att undervisa om trafiksäkerhet för att vi tillsammans ska kunna uppnå Nollvisionen som ligger till grund för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Detta är ett mål som handlar om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken och detta är ett gemensamt ansvar hos alla trafikanter. Kursen går därför igenom olika moment för att eleverna ska förstå hur olika faktorer påverkar förare i trafiken. Till exempel vilken inverkan alkohol, droger och trötthet har på körförmågan och därmed säkerheten i trafiken. 

De går även igenom olika beteenden, attityder och distraktioner, samt statistik kring vilka som är mer riskbenägna i trafiken. Denna kurs skapar medvetenhet hos eleverna kring vikten av det ansvar man har bakom ratten. 

Måste man ta Risk 1 och Risk 2? 

För att ta körkort måste du gå igenom en rad obligatoriska moment såsom Riskettan, Risktvåan, teoriprov och uppkörning. Riskettan och Risktvåan är obligatoriska kurser och del av riskutbildningen som är till för att den blivande föraren ska lära sig om trafiksäkerhet och olika riskfyllda situationer som kan uppstå i trafiken. Detta är ett viktigt moment på din väg till att bli en säker bilförare på vägarna!

När ska man ta riskettan? 

Riskettan är den första delen av riskutbildningen och är det första steget mot ditt körkort. Riskutbildningen är även ett av de första obligatoriska momentet i körkortsutbildningen. Den kan du göra när du vill efter att du fått ditt körkortstillstånd. Det kan vara bra att ha tagit några körlektioner och läst en del körkortsteori innan du tar riskutbildningen. 

Hur lång är riskettan? 

Riskettan varar vanligtvis 3.5 timmar där vi tillsammans går igenom trafiksäkerhet och deltar i diskussioner kring ämnet. Under kursen har vi några pauser och det bjuds även på fika. 

Vad krävs för att klara riskettan? 

För att klara riskettan måste du ha en giltig legitimation att visa upp, vara närvarande under hela kursen och visa att du tagit till dig den information som delgetts under kursen. Detta gör du genom att aktivt delta i kursen och de diskussioner som uppstår. Kom ihåg att komma i tid till utbildningen, kommer du försent räknas det som att du inte deltagit under hela kursen och kan därmed inte bli godkänd. 

Hur mycket kostar riskettan? 

Många undrar hur mycket riskettan kostar, och priset kan variera beroende på körskola. Du bokar Riskettan genom din körskola och hos oss finns det priser från 399 kronor. Du kan boka Riskettan separat hos oss eller boka ett kurspaket där Riskettan ingår. Ibland kan det kännas dyrt med körkort och alla delar som ingår i utbildningen, läs gärna vårt blogginlägg om hur mycket körkort kostar 2023.

Kan man göra riskettan innan risktvåan?

Kan man göra risktvåan innan riskettan? 

Båda riskutbildningarna Riskettan och Risktvåan måste vara avklarade innan du kan göra teoriprovet och uppkörningen. Däremot spelar det ingen roll i vilken ordning du gör dessa två. Du kan ta Risktvåan innan Riskettan om du vill, så länge du blir godkänd på båda. Det vanliga är att börja med Riskettan men det är inget krav. 

Olika riskutbildningar för Bil och MC 

Riskutbildningen för bil och MC ser olika ut. Riskutbildningen för de två är uppbyggd utefter de olika risker som kan uppstå. En del av riskerna för MC är större och annorlunda än för bilförare och därför skiljer sig utbildningen åt. Är du intresserad av att ta körkort för MC? Läs gärna mer om Riskettan för motorcykelkort här!

Vad händer efter riskettan? 

När du medverkat och fått godkänt på kursen rapporteras detta till Transportstyrelsen och är sedan giltigt i fem år. När du klarat riskettan är det sedan dags för risktvåan, den andra delen i riskutbildningen. Denna del av utbildningen består av en del praktiska moment. Den blivande föraren får lära sig om olika riskfyllda situationer som kan uppstå i olika väder vid olika väg och underlag. Halkbana ingår i denna del av utbildningen och ger dig en känsla av hur det är att hantera en bil på detta underlag. 

Sammanfattning 

Många frågor dyker upp när det är dags att ta körkort. Vi vill se till att vägen dit är trygg, kul och spännande! Förhoppningsvis har vi kunnat besvara de frågor som kan tänkas dyka upp angående Riskettan och vad du kan förvänta dig. 

Har du ytterligare frågor? Tveka inte att höra av dig till oss! 

Läs mer om våra olika kurspaket eller besök vår webbplats för mer information!

Navigation

Quickview

Close

Categories