När det börjar bli dags att ta körkort är kostnaden en vanlig fråga som dyker upp och det kan ibland kännas lite dyrt. Priset kan variera av olika anledningar men körkort är en långsiktig investering som ger dig stor frihet och öppnar upp för många möjligheter! Att ta körkort är en spännande resa och för oss är det viktigt att vägen till körkortet är en trygg och rolig upplevelse!
Vad kostar det att ta körkort 2023?
Att ta körkort kan variera i pris, och vad det kostar beror ofta på dina egna förutsättningar och hur du själv väljer att lägga upp din utbildning. Antalet gånger du behöver göra slutproven för att klara din körkortsutbildning och antalet körlektioner är ofta det som påverkar priset mest i slutändan. Det finns både fasta och rörliga kostnader när det kommer till att ta körkort. Många delar är obligatoriska för alla som vill ta körkort och andra delar är valfria och kan läggas till eller väljas bort. Priset för körkort kan ligga mellan 15.000-25.000 kronor, men varierar från person till person. Vi på Söderorts Körkortsakademi erbjuder ett brett utbud av olika utbildningslösningar med konkurrenskraftiga priser, så som:
– Kurspaket
– Körpaket
– Intensivkurser
– Enskilda körlektioner
– Helg- och kvällskurser
Vi hjälper dig att skräddarsy din utbildning utifrån vad som passar dig bäst. Vi vet att det ibland kan vara svårt att få ihop vardagen och då kan det vara enklast att sprida ut sina körlektioner eller till exempel att göra dessa under kvällar och helger. I andra fall kan det kännas smidigare att ta en intensivkurs under några veckor där du kan fokusera fullt ut på att ta ditt körkort. Vi har lösningar för alla!
Körkort är en investering
Att skaffa körkort är en långsiktig investering som både innebär mer frihet och kan bidra till fler jobbmöjligheter, för att bara nämna några fördelar. Kom ihåg att kunskapen och färdigheten du får under utbildningen hjälper dig och andra att känna sig trygga i trafiken. Det är därför viktigt att investera i att lära sig allt ordentligt och det ger dig även en större chans att klara teoriprovet och uppkörningen, då det lätt kan bli dyrt att behöva göra om proven flera gånger. Hos oss kan du få göra en prova på-körlektion för att se hur det känns och sedan hjälper vi dig att planera din utbildning.
Nedan listar vi de olika kostnaderna som alltid tillkommer när man ska ta körkort och de kostnaderna som man själv kan påverka. Vi hoppas att denna lista kan hjälpa dig att planera din körkortsutbildning!
Fasta kostnader
För alla som vill ta körkort finns det några kostnader som alltid tillkommer oavsett om man väljer att övningsköra mycket privat eller på körskola. Dessa kostnader är följande:
- Synundersökning
- Riskettan
- Risktvåan
- Teoriprov
- Uppkörning
- Tillverkning av körkort
Synundersökning
För att kunna få ett körkortstillstånd behöver du göra en synundersökning och det är därför första steget på vägen till körkort. Synundersökning kan du enkelt boka hos en optiker.
Undersökningen är till för att avgöra om du behöver ha ett krav på att använda glasögon när du kör eller om du kan köra utan glasögon. Gränsen för att inte behöva ha glasögon är en synskärpa på 0,5 när du ser med båda ögonen (binokulärt).
Synundersökning brukar vanligtvis kosta runt 100 – 200 kronor och är obligatorisk för alla som vill ta körkort. När du gjort synundersökningen kan du sedan ansöka om ett körkortstillstånd, som behövs för att du ska få tillstånd att övningsköra och numera är kostnadsfritt att ansöka om.
Riskettan
Riskettan är en av två delar i den obligatoriska riskutbildningen. Denna del av utbildningen är teoretisk och pågår i ungefär 3.5 timmar. Kursen ger dig kunskap om alkohol och droger i trafiken och hur du kan se till att du själv och andra är trygga på vägen. Denna kurs behandlar statistik, regler kring trötthet, rattfylleri och alkohol samt olika distraktioner och beteenden som kan påverka dig som förare i trafiken. Målet är att du ska bli medveten om regler och risker i trafiken och ge en förståelse för ansvaret man har som medtrafikant. Denna kurs finns tillgänglig som del av kurspaket men går också att boka enskilt, se priserna för Riskettan här.
Risktvåan
Risktvåan är den andra delen av riskutbildningen och är mer praktisk. Denna del av utbildningen behandlar körning i olika hastigheter vid olika väglag och väderförhållanden. Vanligtvis pågår kursen mellan 3-4 timmar och kan bokas privat eller genom din trafikskola. Kostnaden för Risktvåan varierar men ligger oftast omkring 2000-2500 kr. Målet med denna utbildning är att ge en förståelse för de riskfyllda situationer som kan uppstå i trafiken och för att eleven ska få känna på hur det känns att hantera en bil under sådana förhållanden.
Hur mycket kostar teoriprov?
Teoriprovet är ett av de två slutliga proven du måste klara för att få ditt körkort. Detta prov kan endast göras efter att du genomfört riskutbildningen del 1-2. Teoriprovet bokar du via Trafikverket eller genom din trafikskola. Priset för teoriprovet varierar mellan 325 kronor om du bokar en tid på vardagar innan kl. 18 och 400 kronor om du bokar en tid efter kl. 18 eller på helgdagar. Teoriprovet är till för att testa dina kunskaper inom områden som fordonskännedom och manövrering, regler i trafiken, säkerhet i trafiken, personliga förutsättningar och miljömedvetenhet.
Vad kostar uppkörning för B-körkort?
Uppkörningen är det andra slutliga provet du behöver göra innan du kan få ditt körkort. Detta prov kan du inte göra förrän du fått godkänt på teoriprovet. Provet bokar du genom Trafikverket eller din körskola och ligger mellan 800 kronor om du bokar en vardag innan kl. 18 och 1 040 kronor om du bokar en tid efter kl. 18 eller en helgdag. Körprovet är till för att värdera din körning och består av två olika delar; säkerhetskontroll av bilen och själva körningen.
Tillverkning av körkort
Detta är en kostnad som tillkommer efter att du klarat båda slutproven och kostar 280 kronor. Räkna även med en kostnad för fotografering. Tar du foto till körkortet i samband med ditt prov kostar det 80 kronor.
Rörliga kostnader
Detta är kostnaderna du själv kan påverka beroende på hur du väljer att lägga upp din körkortsutbildning. Rörliga kostnader består av:
- Handledarkurs
- Körlektioner
- Teoriutbildning
- Hyra av bil vid uppkörning
Handledarkurs
Ska du övningsköra privat behöver du och den som ska övningsköra med dig gå en handledarkurs. Efter denna kurs måste den som ska handleda övningskörningen ansöka om ett handledarbevis. Det är viktigt att eleven har en handledare som är säker och har rätt kunskaper för att kunna lära ut på ett tryggt och bra sätt i trafiken. Detta är en obligatorisk kurs för alla som vill övningsköra privat. Handledarutbildningen kan du göra på körskolan och handledarbevis kan du ansöka om kostnadsfritt hos Transportstyrelsen. Många väljer att kombinera körlektioner med privat körning, kom dock ihåg att det här tillkommer bensinkostnader. Vi erbjuder konkurrenskraftiga priser för alla kurser och utbildningar!
Vad kostar en körlektion?
Priset för körlektioner varierar beroende på hur många du vill ta. Du kan boka enskilda körlektioner men behöver du fler körlektioner finns det olika kurs- och körpaket. Hos oss på Söderorts körkortsakademi kan du välja mellan flera olika kurspaket beroende på din förkunskap och din förmåga. Du kan även prova på en körlektion innan du bestämmer dig, vilket är en bra start för att sedan kunna utvärdera hur många körlektioner du behöver. Vi erbjuder även en nivåkontroll för dig som redan övat mycket hemma och vill avgöra vilken nivå du ligger på i körningen. Våra olika körpaket består av 4, 8, 12, 16 eller 20 körlektioner beroende på hur många du vill ta. Dessutom erbjuder vi nybörjarpaket för dig utan tidigare erfarenhet, och silver- och guldpaket för dig som har lite eller mer kunskap och erfarenhet.
Är du nyfiken på vilket paket som passar dig? Läs gärna mer om de olika paketen och priserna. Kostnad för teoriprov och uppkörning tillkommer. Om du är osäker på hur många körlektioner du behöver eller vilket paket du ska välja är du välkommen att boka en prova på körlektion hos oss!
Hur många körlektioner är normalt att ta?
Detta beror helt på dig själv, men också på hur duktig lärare du har. Hos oss har vi välutbildade lärare med många års erfarenhet för att du ska lära dig så bra och snabbt som möjligt! Det viktigaste är att du får en gedigen utbildning och att du ska känna dig trygg i trafiken. Körlektioner hjälper dig även att klara uppkörningen och är därför en viktig del i utbildningen. Vi hjälper dig att lägga upp din utbildning så att du på bästa sätt ska kunna lära dig allt i den takt som passar dig. Vanligtvis brukar elever använda mellan 15-30 körlektioner innan de gör uppkörningen, beroende på hur mycket du övningskör privat.
Skulle du behöva fler körlektioner än det antal som ingår i ett paket kan du alltid lägga till fler för att du ska känna dig säker inför uppkörningen. Ibland kan det också vara så att man känner sig redo utan att ha utnyttjat alla körlektioner som ingår i ett paket och ivrig att genomföra uppkörningen. Vi rekommenderar dig att utnyttja dessa lektioner ändå och se det som repetition inför uppkörningen så du känner dig helt säker inför provet!
Teoriutbildning
I teoriutbildningen ingår bland annat trafikregler, vägskyltar, manövrering och fordonskännedom. Det finns ett brett utbud av studiematerial tillgängligt både på körskolor och på internet. Idag är det många som lär sig körkortsteori via appar, där det både finns gratis- och betalversioner.
Hyra av bil vid uppkörning
När det är dags för uppkörningen kan du hyra bil hos oss. Det kan vara skönt att använda den bil man är van att köra med vid körprovet. Våra elever kan låna en bil av oss men du kan också hyra bil av Trafikverket inför uppkörningen. Vill du använda en privat bil vid uppkörningen finns det en rad krav den måste uppfylla, till exempel måste det finnas ytterligare en invändig backspegel och dubbelkommando för färdbromsen. Därför kan det vara enklare att hyra en bil som är utrustad för detta. Se våra priser för hyra av bil!
Intensivkurs
Letar du efter ett snabbt och effektivt sätt att ta körkort på så kan en intensivkurs vara något för dig! Vi erbjuder olika intensivkurser som skräddarsys efter dig och vilken nivå du ligger på. Intensivkursen pågår under en begränsad tid där du varvar körning och teori för att snabbt och smidigt kunna ta ditt körkort. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som har svårt att avvara tid i vardagen till att övningsköra och studera teori. Vi vet att det ibland kan vara klurigt att pussla ihop vardagen och då kan det vara en bra lösning att ta en intensivkurs i några veckor för att snabbt kunna ta sitt körkort och på så sätt spara tid och pengar. Är du intresserad av ett sådant paket kan du läsa mer om det här!
När betalar man för körkortet?
De fasta kostnaderna, som t.ex. synundersökning och slutprov, betalar du för direkt. De rörliga delarna, som t.ex. körlektioner, är däremot mer flexibla. För oss är det viktigt att alla som vill ta körkort ska kunna göra det, och erbjuder därför räntefri avbetalning via Wasa Kredit. Hos oss kan även du betala tryggt och smidigt med kort, Swish eller bankgiro. Våra paketerbjudanden gäller endast förskottsbetalning. Läs mer om våra olika betalningslösningar.
Tips för att hålla kostnaderna nere
Att skaffa körkort kan kännas som en stor kostnad och det kan därför vara skönt att hålla nere kostnaderna där det går. Här listar vi några knep för att spara pengar:
– Låna teoriböckerna på ett bibliotek.
– Kombinera körlektioner med att övningsköra mycket privat.
– Plugga på teorin så ofta du kan och gör online-testerna många gånger för att klara provet direkt. Det kan lätt bli dyrt att behöva göra om proverna då du betalar för varje gång du gör provet.
– Ta så många körlektioner du känner att du behöver för att klara uppkörningen direkt. Behöver du göra om uppkörningen behöver du också betala för att göra det en gång till, det är därför skönt att känna sig säker inför uppkörningen så du klarar det på första försöket!
Kan man ta lån för körkort?
Tidigare fanns det möjligheter för att ansöka om ett CSN-lån som kallades för körkortslån, detta drogs dock in i januari 2024. Det finns däremot andra lån du kan ansöka om via en rad olika långivare som finns på marknaden, det kan vara bra att jämföra de olika möjligheterna innan du bestämmer dig.
Sammanfattning
Vägen till körkort är en spännande och rolig resa och självklart en investering! En skräddarsydd utbildning utefter dina individuella önskemål och förutsättningar hjälper dig att ta körkort inom önskad tid och är målet med körkortsutbildningen. Med informationen från denna blogg hoppas vi nu att du kan börja planera hur du ska lägga upp din väg till körkortet och vad som passar dig bäst!
För mer information, besök vår webbplats eller boka ditt kurspaket direkt!
Du är välkommen att boka en prova på lektion. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig att planera din utbildning.