Att ta körkort kan ibland kännas rörigt, men i denna text går vi steg för steg igenom hur du tar ditt körkort! Körkort är en dröm för många personer, och en del av ett självständigt liv där du får större ansvar och frihet. Chanserna till att få ett arbete ökar också när man tar körkort, särskilt inom yrken som ombud, transport och hemtjänst. Med informationen och tipsen i denna blogg kommer du få de verktyg du behöver för att nå ditt mål om ett körkort.  

  1. Skriv in dig

Första steget på din resa till körkort är att skriva in dig hos oss. Detta gör du enklast på vår webbplats där vi sedan tillsammans tar fram en individuellt anpassad plan för att du ska kunna börja din resa mot körkortet. 

  1. Gör synundersökning

Synundersökningen gör du hos din närmaste optiker. Anledningen till att du gör synundersökningen är för att säkerställa att du inte har några allvarligare synfel och att du lagligt får köra en personbil. 

  1. Ansök om körkortstillstånd 

Körkortstillstånd behövs om du ska börja övningsköra, och det finns ingen åldersgräns för när du kan skicka in en ansökan, men det finns dock en åldersgräns för när du kan börja övningsköra. Du får börja övningsköra när du har fyllt 16. 

  1. Gå introduktionsutbildning och ansök om handledartillstånd 

För att kunna övningsköra privat, till exempel med en förälder, behöver både din handledare gå en handledarkurs (också känt som introduktionsutbildning). Introduktionsutbildningen sker ibland på körskolan eller på en vanlig skola eller annan lokal, och involverar att sitta och lyssna på en kursledare och kolla på videofilmer med relevant information. Kursledaren kommer att gå igenom information kring privat övningskörning och vad man ska tänka på som handledare och som elev. 

Efter introduktionsutbildningen skickar din handledare in sin ansökan om handledartillstånd till Transportstyrelsen. Kraven är att du ska ha fyllt 24 år, och att din elev ska ha ett giltigt körkortstillstånd. 

Ta körlektioner på trafikskola

  1. Ta körlektioner på trafikskolan 

Att köra privat är bra, men att övningsköra med en utbildad och erfaren körlärare på en körskola, kan markant öka dina resultat och underlätta dig i din körkortsutbildning. 

Du och din körlärare får köra i en lånad bil som körskolan tillförser er, bilen är utrustad med bromsar både på förarsidan och på passagerarsidan, så att körläraren kan bromsa i nödfall, så att du kan känna dig lugn om något oväntat skulle hända eller om du känner dig osäker. 

  1. Övningskörning & plugga teori

Övning ger färdighet, och om du har en privat handledare, till exempel en förälder, så kan ni övningsköra på en stor tom parkering eller grusvägar med minimal trafik. Så kallad “mängdträning” är en av de mest effektiva sätten att lära sig. Att repetera och köra ofta kommer att göra dig mer bekväm och vänja dig vid bilens dragläge, lära känna växlarna och bli bekväm med backning osv. 

  1. Riskettan

En elev på körskolan behöver gå två utbildningar, riskettan och risktvåan. Under riskettan får eleverna information kring hur alkohol, droger och trötthet påverkar körningen, samt andra riskfyllda beteenden och faktorer påverkar körförmågan. 

Läs mer om riskettan här!

  1. Risktvåan / Halkbanan

Risktvåan, också känd som “halkbanan” låter dig uppleva hur det känns att köra på vått eller halt underlag, väja för hinder och köra kring hinder, samt träna på inbromsning i hög hastighet. Allt detta sker självklart under kontrollerade och säkra former på en speciellt framställd bana där du hela tiden får assistans och har kontakt via en radio i bilen med dina handledare. 

  1. Testa ett förarprov

Ett förarprov är ett prov du kan göra innan det riktiga provet, med samma händelseförlopp och utformning, för att du ska kunna träna och få en inblick i vad du kan förvänta dig av det riktiga provet, bli mer bekväm och känna dig mer förberedd. Du tilldelas oftast en körlärare du annars inte brukar köra med så att det känns mer som det riktiga körprovet. Kontakta din körskola för mer information om förarprov. 

  1. Boka dina körkortsprov

Om du ska ta ett privat körprov, kontakta Trafikverket. Om du är inskriven på en körskola så kontaktar du din körskola, så hjälper de dig boka en tid. Det finns oftast flera olika tider och du kan få köra den bil du har övat med hos trafikskolan så att du känner dig bekväm. 

  1. Gör teoriprovet / kunskapsprovet

För att få göra uppkörningen måste du först vara godkänd på teoriprovet, också känt som “kunskapsprovet.” Teoriprovet utförs på plats hos Trafikverket på en dator i deras lokal. Du får 50 minuter på dig att svara rätt på minst 52 av 70 frågor med 4 svarsalternativ på varje fråga. Du kan även göra teoriprovet på exempelvis spanska, engelska, ryska, somaliska, tyska eller turkiska om du så önskar. Kontakta Trafikverket om detta innan provet. 

  1. Gör uppkörningen / förarprovet

Du och din förarprövare sätter er i bilen. Uppkörningen börjar oftast med en säkerhetskontroll, där man kontrollerar bilen så att allt ser bra ut, bälte, spegel med mera. Ibland får man även gå igenom motorn och kolla under huven på bilen för att gå igenom vilka delar som är vad, till exempel var spolarvätskan ligger. 

Sedan kör du i drygt en halvtimme, och testas på olika moment av förarprövaren. Bland annat backning och olika trafikregler. Om förarprövaren anser att du kör säkert och tryggt i trafiken, så kommer du få godkänt! Körkortet skickas sedan till dig med post. 

Sammanfattning

I denna text har vi gått igenom stegen för att ta körkort och vad de innebär. Vi hoppas att du känner dig klokare och mer självsäker nu efter att ha läst denna text. Att vara väl förberedd och påläst är en stor del till att lyckas ta körkortet, och sedan gäller det att övningsköra så mycket som möjligt för att få mer praktisk erfarenhet och bli bekväm som förare. Börja din resa idag hos oss på Söderorts Körkortsakademi!  

Läs om våra olika körkortspaket

Navigation

Quickview

Close

Categories