Börjar det bli dags för dig att köra upp? Vi på Söderorts Körkortsakademi har sammanställt våra bästa tips inför uppkörningen för att du ska kunna känna dig lite mer säker när det är dags. Vissa klarar sin uppkörning på första försöket och för andra kan det ta flera försök. Detta kan bero på en rad olika saker, och alla har olika förutsättningar. Men för att ge dig de bästa förutsättningarna inför din uppkörning har vi radat upp en del tips som är bra att ha i åtanke när det är din tur att köra upp. Kom förberedd till förarprovet med hjälp av våra tips, och klara din uppkörning galant!
Innehållsförteckning
- 1. Var på plats i god tid
- 2. Kom ihåg att ta med giltig legitimation
- 3. Kom uppvärmd till uppkörningen
- 4. Kör som du brukar
- 5. Kör inte upp för tidigt
- 6. Ha stenkoll på grundläggande moment
- 7. Speglar, planera, avstånd
- 8. Tro på dig själv
- 9. Kör på dina förutsättningar
- 10. Övningskör runt omkring Trafikverket
- 11. Små misstag är okej
- 12. Testa att köra upp med din handledare
- 13. Kom utvilad
- 14. Trafikregler och riskmedvetande
- 15. Kör med en bil du är van vid
- Sammanfattning
1. Var på plats i god tid
Ett av våra viktigaste tips inför uppkörningen är att se till att vara på Trafikverket i god tid innan din uppkörning. Detta är främst viktigt av två anledningar, den första anledningen är att du inte kommer att få köra upp om du kommer sent till din uppkörning. Andra anledningen är att det är lätt att börja slarva och känna sig stressad om du kommer till uppkörningen med andan i halsen. Se därför till att vara på plats i god tid för att hinna känna dig lugn och trygg inför uppkörningen.
2. Kom ihåg att ta med giltig legitimation
Ett krav för att få genomföra uppkörningen är att du ska ha med dig en giltig legitimation. Utan legitimation kommer du inte att få köra upp, och det kan vara svårt att få en ny tid för uppkörning på kort varsel. Kom därför ihåg att ta med din legitimation!
3. Kom uppvärmd till uppkörningen
Det kan vara en god idé att övningsköra en runda med din handledare före din uppkörning för att du ska känna dig redo och avslappnad inför provet. De flesta körskolor erbjuder en uppvärmningslektion innan uppkörningen.
4. Kör som du brukar
Ett vanligt misstag som många gör när de känner sig stressade är att de inte agerar och kör som de brukar göra. Pressen som många känner vid uppkörningen kan göra att man plötsligt får en ingivelse att göra annorlunda än vad man vanligtvis gör. Försök att inte ändra på ditt inlärda körbeteende, utan kör precis så som du gjort när du har övningskört. Lita på att din körlärare och handledare har lärt dig rätt!
5. Kör inte upp för tidigt
Det är vanligt att känna sig ivrig och därmed vilja boka sitt förarprov innan man egentligen är riktigt redo. Risken med detta är dock att du kastar dina pengar i sjön. Boka inte uppkörningen förrän du känner dig helt säker och redo, både för att du ska klara det på första försöket, men även för att du ska besitta alla kunskaper för att kunna manövrera fordonet säkert i trafiken. Däremot är det bra att ha i åtanke att det kan vara svårare att få en tid för uppkörning beroende på var du bor. Av den anledningen kan det vara klokt att vara ute i god tid när du ska boka din uppkörning.
6. Ha stenkoll på grundläggande moment
Ett annat viktigt tips inför uppkörningen är att du bör ha stenkoll på de grundläggande momenten. Under uppkörningen kommer du bland annat att få backa, parkera och kanske även starta i backe, göra en effektiv bromsning eller vända på ett säkert sätt. Därför är det viktigt att du är säker på och behärskar alla dessa grundläggande moment innan du kör upp. Styrning, växling, accelerering och bromsning ska ske obehindrat och sitta i ryggmärgen, du ska inte behöva tänka på dessa delar under körningen.
7. Speglar, planera, avstånd
Detta är tre väldigt viktiga ord när det gäller bilkörning. Du visar inspektören på uppkörningen att du har koll på trafiken genom att tydligt titta i back- och sidospeglar och genom att planera din körning väl och hålla ett bra avstånd till fordon framför dig. Visa inspektören att du är uppmärksam på andra trafikanter samt att du är följsam i trafiken.
8. Tro på dig själv
Har din körskolelärare bedömt att du är redo för uppkörning, så är du det! Tro på dig själv! Tvivla inte på din förmåga, eftersom det ofta kan resultera i att man kör för försiktigt och hindrar övrig trafik. Inspektören har förståelse för att du kanske är nervös inför uppkörningen, och det är helt okej att vara nervös. Kom bara ihåg att våga ta plats i trafiken och inte tveka!
9. Kör på dina förutsättningar
Du vet själv vad som fungerar bäst för dig när du kör. Kanske kör du bäst med radion på låg volym eller kanske vill du att det är helt tyst. Det går bra att förklara vad du föredrar och vad som fungerar bäst för dig för inspektören. Du kör, du bestämmer!
10. Övningskör runt omkring Trafikverket
Ett nyttigt tips inför uppkörningen, och något som inte alla tänker på är att alla uppkörningar utgår från Trafikverket och därför kan det vara en bra idé att övningsköra i det området inför uppkörningen. Det hjälper ofta att känna till de vägar du kommer att köra på vid uppkörningen och på så vis kan du vara mer förberedd.
11. Små misstag är okej
Skulle du råka göra något mindre misstag under uppkörningen, exempelvis få ett motorstopp, så är det inte hela världen. Allt måste inte vara helt perfekt! Så länge dina misstag inte är återkommande eller trafikfarliga, så är det ovanligt att bli underkänd för mindre fel. Om du råkar göra ett mindre misstag är det bra att försöka glömma det och inte låta det påverka resten av din uppkörning.
12. Testa att köra upp med din handledare
Inför uppkörningen är det en god idé att be din handledare att göra en testuppkörning. Kör i 40 minuter utan att handledaren ger dig några råd, utan endast ger dig olika moment att genomföra. Genom att göra detta kan handledaren kommentera vad du gjort bra och vad du kan förbättra, och på så vis göra dig mer förberedd inför uppkörningen. Tänk på att öva på moment som vanligtvis dyker upp under en uppkörning, exempelvis att följa anvisningar mot ett specifikt mål där du själv får planera din körning.
13. Kom utvilad
Ett bra tips inför uppkörningen är att se till att sova i tid och vara utvilad. För att du ska ha de bästa förutsättningarna inför uppkörningen bör du se till att både sova och äta ordentligt. Försök även att undvika att göra något som stressar dig före uppkörningen, ta det lugnt och fokusera på uppkörningen framför dig.
14. Trafikregler och riskmedvetande
En stor del av uppkörningen går ut på att du ska kunna manövrera bilen på ett säkert sätt, men det är lika viktigt att du känner till alla trafikregler. Se till att plugga ordentligt på körkortsteorin och kom ihåg att teorin är något du använder hela tiden när du kör och inte bara redovisas i teoriprovet.
15. Kör med en bil du är van vid
Det är vanligt att man kör bättre med en bil man är van vid och känner sig säker med. Därför kan det vara en god idé att låna en bil av din trafikskola om du övningskört mycket med en specifik bil eller modell. Kör du privat och behöver låna bil av Trafikverket kan det vara en god idé att kolla upp vilken bilmodell de erbjuder inför uppkörningen, för att vara förberedd.
Läs mer om uppkörningen hos Trafikverket!
Sammanfattning
Börjar det bli dags för din uppkörning? Många känner sig oroliga och nervösa när det är dags för uppkörning. Vissa klarar uppkörningen på första försöket, medan andra behöver mer än en uppkörning innan de får godkänt. Vi på Söderorts Körkortsakademi har sammanställt våra bästa tips inför uppkörningen för att ge dig de bästa förutsättningarna att klara din uppkörning. Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att känna dig mer säker inför provet. Se till att komma förberedd till uppkörningen, lycka till!
Är du nervös inför uppkörningen och vill passa på att få in några fler körlektioner? Boka körlektioner hos oss på Söderorts Körkortsakademi!