Funderar du på att ta MC-kort? Då har du kommit rätt! Det är inte helt lätt att veta vart man ska börja och hur vägen till MC-kort ser ut. Vi har därför gjort en steg för steg-guide för att du ska få koll på läget och kunna ta MC-kort på smidigast sätt.

Vägen till MC-kort

Vägen till MC-kort

Vägen till att ta MC-kort kan se olika ut för alla när det kommer till hur många körlektioner du behöver ta och hur lätt du har för att lära dig teorin. Vissa har möjlighet att övningsköra privat och kanske behöver färre körlektioner på körskolan medan andra inte kan övningsköra hemma och kanske behöver fler körlektioner. Oavsett hur dina möjligheter och förutsättningar ser ut så finns det en del saker som alla behöver göra och gå igenom på sin väg mot att ta MC-kort. Här nedan går vi igenom steg för steg hur du går tillväga för att ta MC-kort och hur du kan maximera din körkortsutbildning.

1. Synundersökning och hälsodeklaration

Första steget mot att ta MC-kort är synundersökning och hälsodeklaration, som krävs för att du ska kunna få ett körkortstillstånd. En synundersökning kan du enkelt och smidigt göra hos en optiker. Undersökningen är till för att säkerställa att din syn är tillräckligt bra eller om du kommer att ha krav på glasögon i trafiken. Gränsen för att inte behöva glasögon när du kör är en binokulär synskärpa på 0,5. Utöver synundersökningen behöver du även fylla i en hälsodeklaration i samband med ansökan om körkortstillstånd. Hälsodeklarationen består av frågor kring bland annat syn, sjukdomshistoria samt rörlighet och balans.

2. Körkortstillstånd

När du fixat synundersökning och fyllt i hälsodeklarationen är det dags att ansöka om ditt körkortstillstånd. För att du ska kunna få övningsköra privat och på körskola krävs ett körkortstillstånd, utan tillstånd får du inte vistas på en motorcykel i trafiken. Se till att ansöka om tillståndet i god tid, speciellt på våren då många andra ansöker om tillstånd. Handläggningstiden hos Transportstyrelsen varierar och det kan ta flera veckor innan du får ditt tillstånd. Därför är det viktigt att ansöka i god tid för att du ska kunna ta MC-kort inom den tidsram du tänker.

3. Skriv in dig

Det är viktigt att du hittar en körskola som passar dig. Söderorts Körkortsakademi är en av de största MC-körskolorna i Stockholm! Vi kan vi ta fram en individuellt anpassad plan i samband med inskrivningen för att du ska kunna ta ditt MC-körkort så smidigt som möjligt. Hos oss får du en gedigen MC-utbildning av erfarna och kunniga körlärare. Enklaste sättet att skriva in dig hos oss är via vår hemsida eller genom att kontakta oss. Vi ser fram emot att träffa dig!

4. Ansökan om handledartillstånd

Ett handledartillstånd är viktigt att ansöka om ifall du ska övningsköra privat. Har du en familjemedlem eller någon annan du känner som har MC-kort kan han eller hon ansöka om handledartillstånd hos Transportstyrelsen. Att övningsköra privat är ett bra komplement till dina körlektioner där du kan träna på moment du lärt dig på din körskola. Se till att ansöka om handledartillstånd i god tid för att kunna börja övningsköra när du planerat att köra igång med din körkortsutbildning.

5. Lär dig grunderna

Lär dig grunderna

Det är viktigt att du känner dig säker och bekväm på motorcykeln och därför börjar vi på Söderorts Körkortsakademi med övningar där du får lära dig att behärska motorcykeln. Vi går igenom grunderna i lugn och ro för att du ska få lära dig att starta och stanna, hålla balansen, accelerera och bromsa. Det är viktigt att du känner dig bekväm på motorcykeln innan du går vidare till att köra i trafiken.

6. Övningskör hemma

Har du möjlighet att övningsköra privat är det en stor fördel. Genom att övningsköra hemma kan du både träna mer på olika moment men även påverka priset för din körkortsutbildning. Ju mer du övningskör privat desto färre körlektioner behöver du ta hos körskolan. Däremot är det viktigt att komma ihåg att alla har olika förutsättningar och behöver olika mängd träning innan körprovet.

7. Ta körlektioner

Körlektioner på körskola är till för att du ska få en gedigen utbildning med en erfaren och kunnig körlärare. Genom att ta körlektioner får du de bästa förutsättningarna för att klara av slutproven, du blir även en duktig förare och en säker och trygg medtrafikant. På Söderorts Körkortsakademi erbjuder vi en mängd olika körpaket och tider för körlektioner, vi erbjuder även tider på kvällar. Kolla in våra paket och körlektioner! Du som vill göra din körkortsutbildning under en kortare och intensivare period kan även ta en intensivkurs för MC-kort hos oss!

8. Kombinera teori med övningskörning

Genom att kombinera teori med övningskörning kan du lättare förstå regler och skyltar samtidigt som du stöter på sådana situationer när du övningskör. Ett tips är att läsa på om lite skyltar innan du ger dig ut för att övningsköra för att sedan kunna reflektera samtidigt som du möts av verkliga situationer. Du kommer att känna igen skyltar enklare och samtidigt få en förståelse för hur de fungerar i praktiken.

9. Riskutbildning

Riskutbildning

Riskutbildningen är en obligatorisk del av utbildningen som handlar om att du ska lära dig vilka risker som kan uppstå i trafiken, samt risker med olika beteenden i trafiken och ditt egna agerande. Riskutbildningen består av två delar, Riskettan som är den teoretiska delen och Risktvåan som är den praktiska delen. Dessa två kurser behöver alla som ska ta MC-kort gå igenom.

Riskettan är framtagen för att lära dig om risker kring alkohol, droger, trötthet och andra saker som kan påverka eller försämra din körförmåga. Riskettan för MC-kort skiljer sig från Riskettan för bil, därför behöver du gå Riskettan för MC även om du tidigare gått Riskettan för bilkörkort. Olycksrisken för MC är betydligt högre jämfört med personbil och därför skiljer sig även innehållet i kursen.

Risktvåan är en nödvändig, nyttig och lärorik utbildning, men även rolig. Under denna kurs får du möjlighet att lära dig att behärska motorcykeln under olika förhållanden. Du kommer att få testa dina och motorcykelns gränser och få kunskap om riskfyllda situationer som kan uppstå och hur du hanterar och undviker dessa situationer. Boka riskettan hos oss på Söderorts Körkortsakademi!

10. Boka körkortsprov

När du övningskört, pluggat teori och gjort de obligatoriska riskutbildningarna är det dags att boka körkortsproven. När du och din körlärare känner att du är redo bokar du dessa slutprov via Trafikverket, eller med hjälp av din körskola.

11. Teoriprov

Teoriprovet är det första av slutproven som du behöver klara för att kunna få ditt körkort. Teoriprovet gör du på en dator i någon av Trafikverkets lokaler. Provet pågår i 50 minuter och består av 70 frågor men du kan max få 65 rätt, vilket beror på att 5 av frågorna är så kallade testfrågor. För att få ett godkänt teoriprov krävs det att du har minst 52 rätta svar. Du måste klara teoriprovet för att kunna ta förarprovet, och du har 12 månader på dig att klara av förarprovet efter att du klarat teoriprovet. Lycka till!

12. Uppkörning

När du klarat teoriprovet är det dags för uppkörning, vilket är sista steget innan du får ditt körkort. Uppkörningen gör du tillsammans med en av Trafikverkets förarprövare. Uppkörningen inleds i regel med en säkerhetskontroll av motorcykeln följt av manöverbana och sedan en körtur där du ska följa instruktioner och visa att du behärskar olika körmoment. Du får veta direkt efter uppkörningen om förarprövaren godkänt dig.

13. Körkortet är ditt!

När du fått godkänt på både teoriprovet och förarprovet kan du fira, körkortet är ditt! Du kan nu köra motorcykel själv, vilken frihet! Grattis!

14. Kör försiktigt under prövotiden

En sista viktig sak att ta upp är prövotiden. Under de två första åren som MC-förare har du en så kallad prövotid. Detta innebär att om du, vid eventuell trafikförseelse, får ditt körkort indraget, kommer du behöva göra om ditt förarprov. Så kör försiktigt!

Tips till dig som ska ta MC-kort

Tips till dig som ska ta MC-kort

– Planera dina körlektioner: Vi tipsar om att du planerar hur du ska lägga upp din körlektioner och bokar in flera lektioner i förväg och på så sätt får du en regelbunden utbildning. Det är lätt att glömma bort att boka körlektioner när du bara bokar en åt gången, och det kan lätt rinna ut i sanden. När du inte tar regelbundna lektioner kan det lätt bli så att du även glömmer bort och tappar kunskaperna mellan lektionerna och det kan ta längre tid för dig att ta MC-kort. Det kan också vara så att många vill ta körkort samtidigt och då kan tider för körlektioner snabbt bli uppbokade.

– Kör mycket privat: Om du har möjlighet att övningsköra privat bör du ta till vara på det. Privat övningskörning är perfekt för att få in många timmar på din motorcykel men även för att kunna hålla nere mängden körlektioner du behöver ta på körskola. Det är perfekt att kombinera privat övningskörning med körlektioner på körskola för att kunna träna extra på tekniska moment du har lärt dig under körlektionerna.

– Håll koll på alla moment: Det är en rad praktiska saker och många olika moment att tänka på och hålla kolla på när du ska ta ditt MC-kort. Allt från syntest, hälsodeklaration och körkortstillstånd till riskutbildningar, körlektioner, teori och slutprov. Det är viktigt att hålla koll på allt för att du inte ska missa något viktigt som kan riskera att försena dina planer på att ta körkortet.

Sammanfattning

Att ta MC-kort är en lärorik och rolig resa, men det är inte helt lätt att veta exakt hur du ska gå tillväga för att ta MC-kort. Det är mycket att tänka på och hålla reda på. Med hjälp av denna blogg hoppas vi att du har fått koll på läget och har en bättre idé om hur vägen till MC-kort ser ut. Vi önskar dig lycka till med din körkortsutbildning!

Boka dina körlektioner hos oss på Söderorts Körkortsakademi redan idag för att säkra din plats!

Navigation

Quickview

Close

Categories