Har du tänkt ta MC-körkort? Fantastiskt! Det är en enorm frihet att ha sitt eget MC-kort och en helt annan känsla än att köra bil. Med MC blir du ett med vägen och känner vinden susa förbi! Men det finns några moment som du måste ta dig igenom innan du får ditt MC-kort och kan ta ut din hoj på vägen alldeles själv för första gången. Ett av dessa moment kallas för Risktvåan MC, och i den här bloggen ska vi berätta allt du behöver veta om utbildningen.

Riskutbildning del 2

Riskutbildning del 2

För att du ska kunna ta ditt MC-körkort krävs det att du går igenom en rad olika moment, för att förbereda dig själv. Du behöver kunna allt från trafikregler, trafiksäkerhet och riskbeteenden, till manövrering av fordonet under olika förutsättningar. Motorcykelkörning skiljer sig från att köra bil och kräver stor kunskap för att du som förare ska kunna framföra fordonet säkert i trafiken. Du behöver alltså övningsköra, studera teori och gå riskutbildningarna, precis som för B-körkort, innan du kan ta teoriprovet och förarprovet för att få ditt MC-körkort.

Riskutbildningen består av två delar, Riskettan MC och Risktvåan MC, och är en obligatorisk del av din körkortsutbildning. Riskutbildningen är till för att minska olycksstatistiken hos MC-förare. Det är en viktig del av körkortsutbildningen där blivande MC-förare får känna på hur det är att hantera en motorcykel i olika förhållanden, samt öka medvetenheten kring faror och risker i trafiken. Risktvåan MC är den praktiska delen av riskutbildningen.

Vad ska man tänka på inför Risktvåan MC?

Inför Risktvåan MC bör du ha god kännedom om hur du manövrerar motorcykeln på ett säkert sätt. Det är bra om du övningskört under en längre tid och har förståelse för hur du ska hantera särskilda situationer. Se till att vara väl förberedd innan Risktvåan MC för att både klara av kursen men även för att få ut så mycket som möjligt av utbildningen.

Under Risktvåan MC lånar du motorcykel och CE-godkänd skyddsutrustning av utbildarna. Det enda du behöver ta med dig för att få delta i utbildningen är en giltig legitimation. Det kan däremot vara bra att även ta med eget underställ eftersom att det kan bli kallt beroende på väder. Se till att komma i tid till utbildningen, kommer du sent kan du bli underkänd då det räknas som att du inte deltagit under hela kursen.

Vad gör man på Risktvåan MC?

Vad gör man på Risktvåan MC?

Risktvåan MC innefattar olika delmoment såsom hastighet och bromsning, säkerhet, simulering av riskfyllda situationer och förståelse för hur du kan undvika och förebygga olyckor i trafiken. Vi ska gå in lite närmare på hur de olika delmomenten går till.

Risktvåan MC genomförs på en trafikövningsplats och pågår i ungefär 4-5 timmar. Du kommer delvis att få lyssna på teori kring vad som kommer att ske under dagen och även teori kring riskfyllda beteenden och situationer, specifikt kring hastighet, inbromsning och snäva svängar. Därefter kommer den praktiska delen där du kommer att få testa olika situationer i praktiken. Du kommer bland annat att få testa hårda accelerationer och kraftiga inbromsningar i hög hastighet samt snäva svängar. Utöver det kommer du även att få testa riskfyllda situationer där olyckor kan uppstå för att testa dina förmågor att hantera motorcykeln och för att få känna på motorcykelns begränsningar.

Risktvåan MC är inte en bedömning av hur du kör, utan är till för att du ska lära dig och för att väcka tankar hos dig om farliga situationer som kan uppstå i trafiken. Om du känner dig säker med att växla, accelerera, bromsa och svänga ska inte Risktvåan vara något problem att klara av.

Många undrar om Risktvåan MC utförs på halkbana och om man kommer att välta med motorcykeln under utbildningen. Risktvåan MC utförs på asfalt och inte på en halkbana som för personbil. Du kommer inte heller att behöva välta med motorcykeln under Risktvåan MC, utan lära dig att manövrera motorcykeln i olika riskfyllda situationer som kan uppstå i trafiken.

Vad händer efter Risktvåan MC?

Vad händer efter Risktvåan MC?

När du klarat av Risktvåan MC registreras det hos Transportstyrelsen och utbildningen är därefter giltig i 5 år framöver. Detta innebär att du har 5 år på dig att ta MC-körkortet innan du behöver göra om riskutbildningen. Efter Risktvåan MC är det dags för nästa obligatoriska moment, vilket är teoriprov och uppkörning. När du känner att du är redo bokar du tider för att utföra proven och när du klarat dessa får du ditt MC-kort. Ibland kan det vara skönt att övningsköra och plugga teori ett tag till efter riskutbildningen för att du ska känna dig säker innan slutproven.

Sammanfattning

När du ska ta MC-körkort finns det några obligatoriska delar av körkortsutbildningen som alla behöver gå igenom. Risktvåan är ett obligatoriskt moment och är en av två delar i riskutbildningen. Många undrar vad man gör på Risktvåan MC, hur det går till och hur man förbereder sig inför utbildningen. Den praktiska delen av riskutbildningen kräver att du är bekväm på motorcykeln och att du känner dig säker med att växla, accelerera, bromsa och svänga. Utöver detta behöver du endast ta med giltig legitimation och komma i tid till kursen. Det är även viktigt att du medverkar under hela kursen och deltar aktivt i alla moment. Efter att ha läst denna blogg hoppas vi att du fått en förståelse för vad kursen innehåller och vad du har att förvänta dig.

Funderar du på att ta MC-körkort? Kolla in våra kurser och körpaket, eller kontakta oss så hjälper vi på Söderorts Körkortsakademi dig att lägga upp en plan för din körkortsutbildning!

Navigation

Quickview

Close

Categories