Funderar du på att ta körkort eller har du kanske redan börjat din körkortsutbildning? Det finns många moment under körkortsutbildningen och det är inte helt lätt att veta vad alla delar av utbildningen innebär. Riskettan för MC-körkort är en del av riskutbildningen och är till för att göra blivande förare medvetna om risker i trafiken. I denna blogg förklarar vi vad Risk 1 MC är och vad du kan förvänta dig.

Riskutbildning del 1

Riskutbildning del 1

Riskettan är den första delen av den obligatoriska riskutbildningen och är en teoretisk kurs. I denna delen av riskutbildningen går vi igenom statistik för vilka grupper som är mer riskbenägna i trafiken, distraktioner som kan uppstå i trafiken, samt attityder och beteenden som kan påverka ditt agerande i trafiken. När du färdas i trafiken bär du ett ansvar för både din och andras säkerhet, därför är det viktigt att ha en förståelse för säkerheten och riskerna i trafiken. Det är viktigt att alla ska kunna känna sig säkra i trafiken och därför är riskutbildningen obligatorisk. Tillsammans bidrar vi till minskade antal olyckor när vi tar ansvar för vårt beteende som medtrafikanter.

Vad gör man på Risk 1 MC?

Vad gör man på Risk 1 MC?

Många undrar vad det är man gör på Risk 1 MC och det är en vanlig fråga som ofta dyker upp när det är dags för körkortsutbildning. Risk 1 MC är en teoretisk kurs som i stora drag behandlar statistik, alkohol, droger, trötthet och hur du som MC-förare kan bli påverkad av olika attityder och beteenden. Kursen är en viktig del av körkortsutbildningen och skapades för att undervisa blivande MC-förare om trafiksäkerhet för att vi ska kunna uppnå Nollvisionen. Denna vision ligger till grund för Sveriges trafiksäkerhetsarbete där målet är att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Detta är ett gemensamt ansvar som alla trafikanter har när de vistas i trafiken.

Kursen ämnar att undervisa eleverna om olika faktorer som kan påverka förare i trafiken. Du kommer att delta i en rad olika moment under kursen som vi listat nedan.

– Risker och konsekvenser i trafiken
– Rattfylleri, droganvändning och trötthet i trafiken
– Olovlig och farlig körning i trafiken
– Riskgrupper
– Grupptryck
– Lagar och regler
– Nollvisionen
– Attityd

Hur mycket kostar Risk 1 MC?

Hur mycket Risk 1 MC kostar kan variera från körskola till körskola. Du bokar Riskettan via din körskola och hos oss på Söderorts Körkortsakademi har vi just nu priser från 399 kronor. Vi vet att det ibland kan kännas dyrt med MC-körkort, men det finns möjligheter till finansiella lösningar. Hos oss på Söderorts Körkortsakademi kan du t.ex. välja räntefri delbetalning! Körkort är en investering för livet som ger dig frihet och flexibilitet.

Olika riskutbildningar för MC och bil

Olika riskutbildningar för MC och bil

Riskutbildningen ser olika ut för MC och personbil, vilket beror på att riskerna som kan uppstå i trafiken skiljer sig åt mellan de två fordonen. Som MC-förare kan du stöta på större risker i trafiken och annorlunda risker i jämförelse med bilförare, och av denna anledning ser kurserna annorlunda ut beroende på vilket körkort du ska ta. Ska du ta MC-kort och har sedan tidigare tagit Riskettan för personbil behöver du ändå ta Riskettan för MC eftersom innehållet i kursen är annorlunda.

Detta krävs för att klara Risk 1 MC

För att klara av och få godkänt på Risk 1 MC behöver du ha en giltig legitimation, komma i tid till kursen och vara närvarande under hela kursen. Du behöver kunna visa att du tagit till dig informationen som delgetts under utbildningen, och därför är det viktigt att aktivt delta, lyssna och vara delaktig i diskussioner. Kom ihåg att vara i tid vid utbildningstillfället, kommer du för sent räknas det som att du inte deltagit och du kan därmed inte bli godkänd i kursen.

Vad händer efter Risk 1 MC?

När du gått Risk 1 MC och fått godkänt kommer det att rapporteras till Transportstyrelsen och är därefter giltigt i fem år. Efter Riskettan är det dags för Risktvåan, vilket är nästa obligatoriska moment i körkortsutbildningen. Risktvåan är den praktiska delen av riskutbildningen där du får lära dig att hantera motorcykeln i olika riskfyllda situationer som kan uppstå i trafiken.

Sammanfattning

Körkortsutbildningen består av många moment och ett av dessa är Riskettan MC. Denna kurs är teoretisk och lär dig som blivande MC-förare om risker och säkerhet i trafiken samt olika beteenden som kan påverka dig som förare. Efter att ha tagit del av denna blogg hoppas vi att du är förberedd på Riskettan och vet vad du kan förvänta dig. Lycka till på din väg mot MC-körkort!

Vill du ta MC-körkort? Boka dina körlektioner och kurspaket hos oss på Söderorts Körkortsakademi redan idag!

Navigation

Quickview

Close

Categories