Är du taggad på att börja övningsköra? För att få övningsköra både privat och på körskola behöver du ett körkortstillstånd. För att få ett körkortstillstånd finns det några steg som behöver följas. Vi hjälper dig med en steg för steg guide och svarar på vanliga frågor om körkortstillstånd här!

Hur du får tillstånd att övningsköra – steg för steg

Du som ska börja övningsköra måste ha ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra. Körkortstillståndet är till för att du ska vara godkänd att få köra i trafiken och anses vara lämplig för övningskörning enligt Trafikverket. Har du inte ett giltigt tillstånd kan du göra dig skyldig till olovlig körning. De följande stegen är de du behöver följa för att få ditt körkortstillstånd.. Se till att alla tillstånd och bevis är i ordning innan du börjar övningsköra för att vara säker på att din körning är godkänd.

1. Synundersökning: Synundersökningen är det första du behöver göra för att kunna få ett körkortstillstånd. Synundersökningen kan du göra hos de flesta optiker och är till för att avgöra om du behöver ha krav på glasögon när du kör bil. Undersökningen brukar bara ta omkring 10 minuter och sen har du ditt synintyg till körkortstillståndet. 

2. Hälsodeklaration: Du behöver även fylla i en hälsodeklaration i samband med din ansökan om körkortstillstånd. Här svarar du på frågor om bland annat syn, rörlighet och balans samt eventuell sjukdomshistoria. Hälsodeklarationen får tidigast vara utfärdad två månader innan ansökan om körkortstillstånd.

3. Ansökan: Ansök om körkortstillstånd efter att du utfört synundersökningen och fyllt i hälsodeklarationen. Du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.

4. Handläggningstid: När du skickar in din ansökan kommer Transportstyrelsen göra en lämplighetsbedömning baserat på personliga och medicinska förhållanden och även belastningsregister.

5. Handledarkurs: När du fått ett godkänt körkortstillstånd måste du gå handledarkursen innan du får övningsköra. Efter godkänd handledarkurs är det fritt fram att ge sig ut på vägarna med din handledare!

Ansök om körkortstillstånd i god tid

Om du funderar på att börja övningsköra snart är det hög tid att ansöka om ett körkortstillstånd. Detta beror på att handläggningstiden hos Transportstyrelsen kan variera beroende på hur många ansökningar de får in. Vanligtvis tar det 1-6 veckor för Transportstyrelsen att handlägga, men under vissa perioder kan det ta längre tid, till exempel under våren och sommaren. Ansök om tillstånd i god tid för att du ska kunna börja övningsköra när du planerat att göra det.

Ansök om körkortstillstånd i god tid

Får man övningsköra själv?

Nej, den som ska börja övningsköra måste alltid ha en godkänd handledare med sig. Detta beror på att handledaren anses som den ansvariga föraren vid övningskörning. Att övningsköra själv kan innebära att du gör dig skyldig till olovlig körning, precis som om du övningskör utan ett körkortstillstånd. Övningskör därför alltid med din handledare och se till att ni alltid har både körkortstillstånd och handledarbevis med i bilen.

Så länge gäller ett körkortstillstånd

Ett körkortstillstånd är giltigt i fem år. Körkortstillståndet går inte att förlänga efter dessa fem år, men du kan däremot skicka in en ny ansökan med ny synundersökning och hälsodeklaration och få ett nytt körkortstillstånd.

Måste man betala för körkortstillstånd?

Körkortstillståndet behöver du inte betala för, du ansöker om tillståndet kostnadsfritt hos Transportstyrelsen. Den kostnaden som tillkommer är synundersökningen som brukar ligga på runt 100-300 kr.

Sammanfattning

Nu när du vet hur du ska gå tillväga för att skaffa ditt körkortstillstånd är det bara att sätta igång! Kom ihåg att vara ute i god tid med din ansökan för att kunna börja övningsköra i tid. Det kan också vara dags att börja fundera på hur du ska lägga upp din körkortsutbildning, både teori och körlektioner. Ibland kan det vara många som samtidigt vill ta körkort och därför kan det vara bra att boka dina körlektioner eller ditt körpaket så snart som möjligt eftersom att tiderna lätt tar slut.

Hos oss på Söderorts Körkortsakademi kan du antingen välja något av våra färdiga körpaket, eller bygga din egen körkortsutbildning utifrån dina individuella behov med enskilda körlektioner! Våra erfarna och kunniga lärare hjälper dig att lägga upp din utbildning. Boka dina körlektioner redan idag för att säkra din plats! 

Är du inte riktigt redo att boka körlektioner än och vill prata eller ställa frågor är du välkommen att kontakta oss eller besöka oss i Kärrtorp.

Navigation

Quickview

Close

Categories