När man äntligen får börja övningsköra är man oftast väldigt ivrig, men kanske också lite nervös inför att sätta sig bakom ratten. Många undrar hur det går till och vad man har att förvänta sig. För oss är det viktigt att övningskörningen är en spännande, rolig och framförallt en trygg upplevelse! Läs vidare så hjälper vi dig att komma igång och ger tips för att du ska få ut så mycket som möjligt av din privata övningskörning!
Vad krävs för att få övningsköra privat?
När det är dags att ta körkort kan man övningsköra antingen på körskola eller privat men många väljer också att kombinera båda och övningskör på körskola och även en del hemma. Det är ett perfekt sätt att hinna få in fler timmar bakom ratten! Men det finns en del grejer att fixa innan ni kan börja övningsköra. Här nedan kommer en lista med vad som krävs för att få övningsköra privat:
1. Körkortstillstånd
2. Handledarutbildning (introduktionsutbildning)
3. Handledarbevis
4. Övningskörningsskylt
Innan ni börjar övningsköra hemma behöver denna lista vara avbockad. När allt är klart och på plats är det bara att köra! Börja med att ansöka om körkortstillstånd och gå handledarutbildningen med din handledare. När handledaren sedan ansökt och fått ett godkänt handledarbevis behöver ni bara fixa en övningskörningsskylt och sen är ni redo! Några andra saker som är bra att veta innan ni börjar övningsköra är att handledaren måste ha fyllt 24 och ha giltigt körkort inom Sverige eller annat EES-land i minst 5 år sammanlagt under de senaste 10 åren, utan att ha fått det återkallat under de senaste 3 åren. Handledaren får övningsköra med flera, men måste ha enskilda handledarbevis för alla. En sista sak innan du kan börja, övningskörningsskylten vid privat körning måste vara grön.
Hur gammal måste man vara för att övningsköra privat?
Någon som är ivrig att få börja övningsköra? Vad kul! För att få ett giltigt körkortstillstånd, vilket behövs för att få övningsköra, behöver du ha fyllt 16 år. Däremot kan du inte göra uppkörning eller teoriprov förrän den dagen du fyllt 18.
Passagerare vid privat övningskörning
Vid privat övningskörning är det tillåtet att ha passagerare i bilen. Ett tips är däremot att undvika det i början av övningskörningen då det kan vara stressigt och distraherande för den som kör. Det kan vara tillräckligt svårt att koncentrera sig på alla moment för en ny förare utan en extra distraktion. Därför kan det vara bra att vänta med att ta med passagerare tills den som övningskör känner sig mer bekväm och lugn bakom ratten.
Om olyckan är framme
Vid övningskörning är det handledaren som ses som den ansvariga föraren, vilket innebär att om något skulle hända så gäller bilförsäkringen som vanligt och ansvaret faller på handledaren vid eventuella trafiköverträdelser. Däremot finns det undantag där konsekvenserna kan falla på eleven istället för handledaren, men i vanliga fall är handledaren ansvarig.
Hur många timmar måste man övningsköra?
Många undrar hur lång tid det tar att ta körkort, hur mycket de behöver övningsköra privat och hur många körlektioner de bör ta. De flesta är ivriga och vill ta sitt körkort så snabbt som möjligt och det brukar vara olika för alla hur många timmar man behöver övningsköra. Körkort är, i vanliga fall, något man tar en gång och är en investering för livet! Därför är det viktigt att övningsköra så mycket som behövs för att du ska känna dig trygg bakom ratten och klara uppkörningen. Hos oss kan du få göra en prova på-körlektion och efter det hjälper vi dig att lägga upp en plan för din körkortsutbildning. Vanligtvis brukar elever ta mellan 15-30 körlektioner beroende på hur snabbt du lär dig och hur mycket du övningskör privat. Att övningsköra mycket hemma är alltid positivt för att öva och känna sig säker. Läs mer om våra körpaket!
Var får man övningsköra?
Överallt! Eller kanske inte riktigt överallt, men överallt där bilar får köra. Det finns inga regler om var man får eller inte får övningsköra. Däremot kan det vara bra att undvika trafikerade områden och vägar med höga hastigheter i början. Öka svårighetsgraden successivt när eleven behärskar det. Det kan vara bra att följa körskolans plan och inte ligga före. Vänta tills eleven utför ett moment på körskolan och öva sen på det när ni övningskör privat.
Detta händer om du övningskör med någon utan tillstånd
Övningskör du med en handledare som inte har handledarbevis kan det resultera i böter. Handlare måste ha ett handledarbevis för den person som ska övningsköra, har man inte det och övningskör ändå kan man bli dömd för tillåtande av olovlig körning. Även du som övningskör kan bli dömd för olovlig körning om du kör med någon annan än den handledare som är godkänd för dig. Övningskör du som elev utan körkortstillstånd kan du även då bli dömd för olovlig körning och få böter, det kan också ge dig problem med att ta ditt körkort. Övningskör endast med giltigt körkortstillstånd och med den handledare som är godkänd för dig.
Övningsköra på körskola eller privat?
Den ständiga frågan! Många väljer att kombinera både körlektioner på körskola och privat övningskörning. Detta är ett bra sätt att få mycket tid bakom ratten och snabbare ta ditt körkort. Har du möjlighet kan det vara en fördel att övningsköra privat i kombination med lektioner på körskola. Har du däremot inte möjlighet till det kan du göra all utbildning på körskola. Vi rekommenderar inte att övningsköra endast privat, oavsett hur erfaren förare handledaren är. Många vuxna har haft körkort länge och gör mycket i sin körning automatiskt utan att tänka på det, och därför kan det vara lätt att glömma bort att lära ut allt till eleven.
Tips för att få ut så mycket som möjligt av övningskörningen
Sätt upp olika mål och gör upp en plan för körningen
När man börjar övningsköra privat kan det vara svårt att veta vart man ska börja och hur man ska lägga upp körningen. Vi rekommenderar att ni gör upp en plan för de olika momenten och tar allt steg för steg i egen takt. Om du även övningskör på en körskola kan det vara bra att följa den plan som körskolan lagt upp.
Börja på ett lugnt och avskilt ställe
För att få en så bra start som möjligt på övningskörningen kan det vara bra att börja på ett avskilt och lugnt ställe utan trafik. Kanske finns det en stor parkering eller vändplats i närheten? Använd den i början! Det kan vara skönt för den som är ny bakom ratten att få känna på koppling och dragläge i en lugn miljö utan trafik runt omkring som stressar.
Koppling
Det är viktigt att lära eleven att använda kopplingen på rätt sätt och inte överanvända den. Det kan ofta kännas som en trygghet för en ny oerfaren förare att ha kopplingen nere ofta. Låt eleven träna på detta en del innan ni ger er ut i trafiken och håll ett öga på kopplingsfoten. Användning av koppling gäller bara om man övningskör med manuell bil.
Avsökning
Att lära sig hur man söker av omgivningen och hur man använder sig av backspeglar och döda vinkeln är viktigt. Tänk på att lära eleven korrekt sätt från början!
Vad gäller idag?
Innan ni börjar övningsköra är det viktigt att vara påläst om vad som gäller idag. Var det längesen du som handledare tog körkort kan det vara bra att uppdatera dig om eventuella ändringar och regler.
Övningsköra MC
Vid övningskörning med MC gäller inte riktigt samma som för bil. Att hitta en handledare att övningsköra med privat kan vara lite svårare för MC än för bil eftersom fler har bilkörkort. Om du ska övningsköra privat måste handledaren dessutom sitta som passagerare eller köra motorcykeln. Av denna anledning kan det vara enklare att köra på körskola när det gäller MC. Läs mer om vår körkortsutbildning för MC!
Sammanfattning
Det är mycket att tänka på när man ska ta körkort, både för dig som elev och för dig som handledare. Därför är det bra att läsa på om vad som gäller och få lite tips för att känna sig säkrare inför övningskörningen. Nu när du har koll på allt som krävs för att du ska kunna börja övningsköra privat är det bara att sätta igång. Kom ihåg att checka av listan med krav, lägga upp en plan för övningskörningen och självklart att ha kul! Handledarutbildningen är första steget på vägen mot körkort!
Boka dina körlektioner hos oss på Söderorts Körkortsakademi!
Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss. Du kan också få svar på frågor genom att läsa något av våra andra blogginlägg:
Körkort steg för steg: Hur tar jag körkort?