Är det dags att börja övningsköra? Körkort är inget man tar varje dag, och därför kan det vara svårt att ha koll på allt som måste fixas, vad som gäller och vad allt kostar. Handledarkursen är startskottet på körkortsutbildningen och lägger grunden för den privata övningskörningen. Vi på Söderorts Körkortsakademi hjälper till att utbilda handledare och elever med erfaren och utbildad personal för att ni båda ska känna er trygga under övningskörningen. I denna blogg listar vi allt ni behöver veta om handledarkursen, eller introduktionsutbildning som det också kallas.

Det här kan du förvänta dig på handledarkursen

Vi på Söderorts Körkortsakademi erbjuder handledarutbildning med erfaren och kunnig personal. Handledarkursen är till för att vi på körskolan ska kunna utbilda handledare och elever på bästa sätt för att båda ska känna sig trygga i övningskörningen. Tillsammans med handledare och elever går vi igenom vad som gäller och hjälper till vid eventuella funderingar och frågor. Under handledarutbildningen tar vi upp följande:

1. Handledarens ansvar under övningskörning 2. Körsättets inverkan på miljön 3. Tolkningen av trafiksituationer kan skilja sig mellan handledare och elev

Både elev och handledare måste gå denna kurs för att få övningsköra privat. Syftet med kursen är att ni båda ska ha koll på läget och att handledaren ska kunna lära eleven så bra som möjligt under den privata övningskörningen.

Vad kostar det att gå en handledarutbildning?

Vi vet att körkort kan kännas dyrt ibland och att många funderar över hur mycket de olika delarna i körkortsutbildningen kostar. Priset för handledarkursen kan variera beroende på körskola men hos oss på Söderorts Körkortsakademi finns handledarkursen tillgänglig från 199 kr just nu (jubileumspris som gäller t om 31 maj 2023). Läs gärna mer om vår handledarutbildning eller om du vill veta mer om andra kostnader angående körkort kan du läsa vår blogg Körkort: Hur mycket kostar det egentligen?.

Hur många gånger måste man gå en handledarkurs?

Många handledare övningskör med fler elever och då kan det vara bra att veta att handledarkursen är giltig i fem år från och med slutförd kurs. När utbildningen inte längre är giltig, efter fem år, behöver du gå om den om du ska vara handledare igen. Med andra ord räcker det att söka nytt handledarbevis för varje person du ska vara handledare till, inom 5 år. Har du däremot ett godkänt handledarskap för en elev från innan första februari 2012 gäller det handledarbeviset utan tidsbegränsning och du behöver inte gå om någon handledarkurs.

Handledarkurs på Söderorts Körkortsakademi

Handledarkurser finns tillgängliga på de flesta körskolorna. Söderorts körkortsakademi håller till i Kärrtorp söder om Stockholm. Hos oss finns många tider för handledarkursen för att ni ska kunna börja övningsköra precis när ni vill och när ni har tid. Vi vet att det ibland kan vara svårt att få ihop vardagsschemat och erbjuder därför tider både på dagar, kvällar och helger. Boka din handledarkurs redan nu! Handledarkurs på Söderorts körkortsakademi

Kan man gå en handledarkurs själv?

Handledarkursen behöver både elev och handledare gå tillsammans, detta gäller sedan 2006. Detta innebär att ni inte kan gå handledarkursen vid två separata tillfällen utan att ni behöver gå den samtidigt.

Kan man göra en handledarkurs online?

Många har ett hektiskt vardagsliv och det kan kännas stressigt att däremellan klämma in en handledarkurs på ca 3 timmar. Vi får ofta frågan om det går att göra handledarkursen online. Hos oss finns handledarutbildningen inte tillgänglig online. Vi på Söderorts Körkortsakademi föredrar att träffa handledare och elever för att, utöver att delge kursens innehåll, kunna svara på eventuella frågor för att ni båda ska känna er säkra när ni ger er ut på vägarna. För oss är det viktigt att eleven lär sig korrekt och säkert och att handledaren känner sig trygg med allt som ska läras ut.

Så blir du godkänd handledare

För att bli godkänd handledare behöver du delta på handledarkursen och efter utförd kurs skickar vi in en bekräftelse till Trafikverket. När du gjort utbildningen färdigt behöver du också ansöka om ett handledarbevis hos Trafikverket. När dessa två steg är klara är du en godkänd handledare och redo att inta passagerarsätet! Kom bara ihåg att du måste uppfylla följande krav för att kunna bli handledare:

– Du måste ha fyllt 24 år – Du har ett körkort från Sverige eller annat EES-land – Du har haft körkort med den behörighet som krävs för det slags fordon ni ska övningsköra med i sammanlagt 5 år under de senaste 10 åren.

Övningskörning med körskola

Får man köra direkt efter handledarkursen?

Vi vet att man gärna vill börja övningsköra så snabbt man bara kan, och att man är ivrig att sätta sig bakom ratten. Se bara till att ha allt klart innan ni ger er ut på vägarna. Det som måste vara klart innan ni kan övningsköra är följande:

– Godkänt körkortstillstånd – Godkänt handledarbevis – Båda har godkänd handledarkurs och det har registrerats hos Trafikverket

När allt detta är färdigt kan ni börja övningsköra! Kom ihåg att körkortstillstånd och handledarbevis alltid måste finnas med i bilen när ni är ute och övar.

Hur ansöker man om handledartillstånd?

Ett handledarskap kan du ansöka om hos Transportstyrelsen. Handledarskap är kostnadsfritt att ansöka om och kom ihåg att du behöver ha enskilda handledarbevis för alla elever du övningskör med.

Sammanfattning

Det är mycket att tänka på när det börjar bli dags för körkortsutbildning och många är ivriga att börja övningsköra så fort som möjligt. Med den här bloggen hoppas vi att ni fått all den information ni behöver inför första steget på vägen mot körkort; handledarkursen! Vi på Söderorts Körkortsakademi vill hjälpa er och ge er all information ni kan tänkas behöva för att ta körkort. Läs gärna vår blogg Körkort steg för steg: Hur tar jag körkort för att få en överblick om hur vägen till körkort ser ut. För dig som känner dig redo att gå handledarkursen kan du boka din plats redan nu! Har du andra frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig. Eller kanske vill du komma förbi och bara prata lite? Välkommen till oss i Kärrtorp, vi svarar på alla dina frågor!

Navigation

Quickview

Close

Categories