Att ta körkort kan kännas dyrt ibland, speciellt om du inte kör privat särskilt ofta, men det finns ett alternativ för dig som är arbetssökande! Du kan ansöka om ett så kallat körkortslån från CSN. Ett körkort innebär en investering, som kan ge dig livslång avkastning i form av frihet och självständighet.

Vem är giltig för körkortslån?

Om du är arbetssökande eller 19-20 år med gymnasial utbildning, så är du giltig att ansöka om ett körkortslån. Eller om du är mellan 18 och 47 år och är arbetslös. Olika banker har olika krav men generellt kan man säga att du ska ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och inte ha några skulder hos Kronofogden. Den maximala mängden pengar du kan få låna är 15.000 kronor. Pengarna betalas ut tre gånger i delsummor på 5000 kronor.

Priset för ett B-körkort varierar men beror främst på hur många körlektioner du tar och om du behöver göra om teoriprovet eller uppkörningen flera gånger. Körkortslån är ingen garanti för körkort. Pengarna är ett hjälpmedel för att underlätta din resa mot körkort. 

Kom ihåg att lånet ska betalas tillbaka, oavsett om du får körkort eller inte. Jobbar du så kan du få låna upp till 50.000 kronor och som student kan du låna upp till 15.000 kronor.

Om du har rätt till körkortslån får du ett beslut med ett lånelöfte om 15.000 kronor. Du bestämmer själv om du vill använda hela lånebeloppet under körkortsutbildningen, eller en del av det. Beslutet om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet.

Giltighetstiden

Lånet får enbart bekosta inköp som sker inom en ”giltighetstid”. Den är vanligtvis 1 år men kan, vid vissa omständigheter, förlängas upp till 2 år. Detta genomfördes exempelvis vid corona-pandemin.

Hur mycket kostar ett körkort?

I snitt kostar ett körkort mellan 10.000-20.000 kronor. Men summan kan bli både lägre och högre. Att ta körkort är något som många drömmer om, särskilt ungdomar. Vägen till körkortet kan se olika ut, då alla har olika förutsättningar.

Priset beror på hur mycket du planerar att övningsköra privat och hur lätt eller svårt du har för att genomföra hela körkortsutbildningen. Det finns kostnader du kan spara in på. Till exempel genom att låna teoriböckerna från ditt lokala bibliotek eller att övningsköra privat så ofta som möjligt. 

Antalet körlektioner är ofta det som avgör hur dyrt ett körkort i slutändan blir. En enkel lektion kan kosta mellan 600 och 800 kronor. Du kan ofta få hjälp av körskolan att räkna ut hur många lektioner du behöver, beroende på vilken kunskapsnivå du ligger på och hur mycket du kör privat. Utifrån det kan du sedan räkna ut kostnaden.

Det är en bra idé att jämföra olika lånemöjligheter som finns tillgängliga på marknaden. Det finns en stor mängd långivare som erbjuder privatlån för körlektioner. 

Vad täcker CSN körkortslån?

Det är vanligt att pengarna används till körlektioner och teorilektioner men enligt CSN kan de även användas till inköp av studiematerial, körprov, kunskapsprov, hyra av fordon vid uppkörning och exempelvis riskutbildning. Huvudsaken är att pengarna används till något som främjar personens möjlighet att få sitt körkort och är till hjälp i körkortsutbildningen på något sätt. 

Lånet räknas inte som ett ordinarie studielån. Det har därför ingen påverkan på antalet veckor som studiemedel eller studiestartsstöd kan betalas ut eller eventuell rätt till aktivitetsstöd eller a-kassa. 

  • Undervisningsmaterial och hjälpmedel för körkortsteori
  • Introduktionsutbildning
  • Teoriutbildning
  • Körlektioner
  • Riskutbildning
  • Kunskapsprov och körprov

Hur du ansöker om körkortslån från CSN

Ansökan skickar du till CSN via deras webbplats. Du kan också testa att ansöka om körkortslån på Arbetsförmedlingen Mina sidor. I samband med att du ansöker får du svar på om du uppfyller villkoret för arbetslöshet. Om du däremot har fått ett beslut om att du har rätt till körkortslån så påverkas inte det av att du börjar studera.

CSN prövar din ansökan och skickar ett beslut till Mina sidor. Du får ett sms eller mejl när beslutet har fattats. Meddela din trafikskola att du har fått beslut om körkortslån, så att de kan rapportera till CSN att du är inskriven hos dem.

Du kan begära din första utbetalning från CSN när du börjar din körkortsutbildning, i samband med att din Trafikskola anmäler till CSN att du är inskriven hos dem. Utbetalningen begär du på Mina Sidor på CSNs webbplats. Körkortslånet betalas ut direkt till dig och inte till Trafikskolan. 

Läs mer om hur du ansöker om körkortslån här.

Så här anmäler du konto till Swedbanks kontoregister

För att du ska få pengarna insatta direkt på ditt bankkonto måste du anmäla kontot till Swedbanks kontoregister. Efter att du anmält ditt konto på Swedbanks kontoregister betalar CSN ut pengarna direkt till ditt konto. Det är Swedbank som sköter CSN:s utbetalningar. Bankkontot kan du ha i vilken svensk bank som helst. Du behöver alltså inte vara kund hos Swedbank.

Om du har fått utbetalningar från CSN för mer än ett år sedan, behöver du anmäla ditt konto igen. Om du inte anmäler kontot eller om du saknar bankkonto, får du pengarna på ett utbetalningsavi. På avin står det tydligt var du kan lösa in den.

Krav på trafikskolan

För att du ska få rätt till körkortslån ställs även krav på trafikskolan:

  • Trafikskolan måste ha tillstånd av Transportstyrelsen att driva trafikskola.

  • Trafikskolan behöver ha ett avtal med CSN.

På Transportstyrelsens webbplats kan du se vilka företag som har tillstånd att driva trafikskola. Läs mer om krav på trafikskolan här

Större chans till jobb

Att ha ett körkort ökar chansen att få ett jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Om du söker ett jobb inom transportnäringen krävs det att du har B-körkort (personbil och lätt lastbil), och det börjar även bli vanligare med krav på körkort inom andra yrken. 

Ett B-körkort är också ett steg på vägen, då man sedan kan ta C-körkort för att köra tung lastbil, vilket kan leda till fler möjligheter inom åkerinäringen, till exempel för att leverera möbler och tyngre utrustning. 

Ett C-körkort kan öppna dörrarna för nya arbetsmöjligheter och leda till välbetalda jobb inom transportbranschen. Exempelvis är snittlönen för en lastbilschaufför i Sverige omkring 30.000 kronor per månad. Även städfirmor eller jobb med obekväma arbetstider vill ofta se att du har ett B-körkort. 

När betalas pengarna ut?

Pengarna betalas inte automatiskt. När du börjar din körkortsutbildning måste du själv begära ut betalningen.

Kostnaderna för ditt kunskaps­prov och körprov får CSN uppgifter om direkt från Trafikverket när du har gjort proven. Dessa kostnader behöver du alltså inte meddela trafikskolan eller CSN. Du får bara körkortslån från CSN en gång, och beslutet om körkortslån gäller i ett år. 

I vissa fall kan CSN förlänga beslutet så att det gäller i mer än ett år. Det kan de göra om det hänt saker som du själv inte har kunnat påverka och som gjort att du inte kunnat genomföra din körkorts­utbildning som planerat. Det kan till exempel vara att du har brutit benet och därför inte kan köra.

Om du vill förlänga beslutet måste du kontakta CSN senast en månad innan giltighetstiden löper ut. Som längst kan de förlänga beslutets giltighetstid med två år. Att beslutet förlängs påverkar inte summan du får låna. Det högsta beloppet du kan låna är fortfarande 15.000 kronor.

När ditt beslut om körkortslån har slutat att gälla kan du inte längre begära ut utbetalningar. Du kan inte heller få pengar efter att du har blivit godkänd på ditt kunskapsprov och körprov.

Du kan inte låna pengar för kostnader som du haft före eller efter den tid som ditt beslut om körkortslån gäller. 

Läs mer om när du kan få dina pengar utbetalda här.

Vänta inte för länge!

Tänk på att inte vänta för länge på att begära ut dina utbetalningar. Det är inte möjligt att få dina pengar efter att du blivit godkänd på ditt kunskapsprov eller körprov. Du kan inte heller få dina pengar utbetalda efter att perioden för körkortslån slutat gälla.

Sammanfattning 

Med ett körkortslån från CSN får fler personer chansen att ta sitt körkort. I denna text har vi gått igenom hur det går till att söka körkortslån och vad det innebär. Ett körkortslån kan vara till stor hjälp i din resa mot ett körkort. Med kunskapen i denna blogg hoppas vi att du kan komma ett steg närmare mot ditt körkort!

Vill du veta mer? Läs mer på CSN:s hemsida!

Navigation

Quickview

Close

Categories