När man ska ta körkort kan man lägga upp sin övningskörning på många olika sätt. Ibland passar det bättre att övningsköra mycket privat, eller tvärtom att köra mycket på körskola. Vissa vill sprida ut sina lektioner under en längre period medan andra vill göra sin utbildning under en kortare intensiv period. Oavsett vilket som passar dig bäst har vi tipsen som gör din övningskörning så bra som möjligt!

Innan du ska börja övningsköra

Handledarutbildning, körkortstillstånd, handledarbevis, körlektioner… det är mycket att få ordning på när man ska börja övningsköra. Innan du kan övningsköra privat behöver du ha:

– Giltigt körkortstillstånd

– En handledare med godkänt handledarbevis

– Gått handledarkursen (Introduktionsutbildning)

Läs mer om vad som krävs för att kunna övningsköra privat i vår blogg Övningsköra privat – Tips till dig som ska börja övningsköra eller Handledarkurs körkort: Pris, checklistor och tips. Här listar vi allt du behöver veta inför privat övningskörning och vad som krävs för att bli handledare.

När är det bra att börja övningsköra?

När det är dags att börja övningsköra kan man både övningsköra på körskola och privat. Många väljer att övningsköra privat först för att sedan ta körlektioner på körskola när det börjar närma sig, detta är vanligt för de som börjar övningsköra redan vid 16 års ålder och vill ta körkort så fort de fyller 18. Detta är ett bra upplägg då det kan bli rätt dyrt att ta körlektioner 2 år innan det är dags att ta körkort. 

Det viktiga då är att undvika felinlärning när du kör privat. Många handledare är duktiga förare men tog själva körkort för många år sedan, vilket kan innebära att de kan ha glömt vissa saker, kör bil automatiskt utan att tänka på hur de tittar i speglar etc, eller så har regler och körsätt förändrats sedan de tog körkort. Av denna anledning är det viktigt att läsa på och vara uppdaterad på vad som gäller för att kunna lära ut på bästa sätt och undvika felinlärning.

Börjar du däremot att övningsköra när du är närmare 18 år eller om du är äldre och vill ta körkort så snabbt som möjligt kan det vara bra att varva körlektioner på körskola och privat övningskörning direkt, för att snabbt lära dig rätt på körskola och samtidigt få in mängdträning med privat övningskörning. Du kan självklart även ta endast körlektioner på körskola om du inte har tillgång till en privat handledare eller ta en intensivkurs för att så snabbt och effektivt som möjligt ta ditt körkort.

Att börja övningsköra

När ska man börja ta körlektioner?

Har du kanske övningskört hemma ett tag och börjar planera när du vill ta ditt körkort? Vanligtvis brukar man försöka köra mer intensivt ju närmare slutproven man kommer. Har du tid att ta 2-3 körlektioner i veckan kommer du kunna ta körkort snabbare. Har du däremot inte tiden för detta kan det vara bra att sprida ut lektionerna och kanske ta en körlektion i veckan. Detta förlänger perioden du behöver övningsköra innan du kan ta körkort. Kan du inte ta körlektioner flera gånger i veckan kan det vara bra att försöka hinna övningsköra mer hemma. 

Att köra så mycket som möjligt både privat och på körskola är viktigt för att du ska lära dig och kunna komma vidare i din körkortsutbildning. Vissa moment kan ta längre tid att lära sig än andra. Tänk dig att du ska börja övningsköra mer intensivt 2-3 månader innan du planerar att ta körkort om du har möjlighet till det. Annars är intensivkurs ett bra alternativ för den som vill avsätta några veckor till att göra hela utbildningen under en intensivare period istället för att sprida ut körlektioner och teori i vardagen.

5 tips för din övningskörning

1. Att välja rätt handledare: Det är viktigt att du som ska lära dig att köra bil känner dig trygg med din handledare och övningskör med någon du kommer bra överens med och som kan ge dig en pedagogisk utbildning utanför körskolan.

2. Börja tidigt med körkortsteori: Under tiden du övningskör är det bra att ligga i fas med körkortsteorin. Varva teori med övningskörning för att få en bättre förståelse för körningen, trafiken och reglerna.

3. Trappa upp övningskörningen successivt: Börja lugnt med grunderna för att dessa ska sitta innan ni ger er ut i trafiken. Trappa sedan upp både svårighetsgraden och mängden övningskörning utefter elevens förmåga.

4. Kör ofta privat: Det är bra att övningsköra så ofta du bara kan för att få in fler timmar på vägarna. Genom mängdträning nöter du in körningen och kan snabbare känna dig trygg i de olika momenten.

5. Ha tålamod: Låt övningskörningen ta den tid det tar, stressa inte igenom de olika momenten. Det du lär dig nu är till för att du ska kunna bli en trygg och säker förare i trafiken. Vissa delar av körningen kan ta längre tid att lära sig än andra, så ha tålamod och lita på processen.

Var ska man börja övningsköra?

Att för första gången sätta sig bakom ratten kan vara både spännande och nervöst. Övningskör du med en manuell bil kan det bli stressigt att lära sig dragläge och att växla och samtidigt få oändliga kärringstopp mitt i trafiken. Även med automat kan det bli stressigt att köra i trafiken det första man gör. Vi brukar rekommendera att du börjar övningsköra på ett lugnt ställe med lite trafik där du i lugn och ro kan lära dig att hantera bilen.

Foten på gasen övningskörning

Utöver övningskörning

Utöver övningskörning finns det några andra steg som också måste göras på vägen till körkort:

– Riskettan

– Risktvåan

– Teoriprov

– Uppkörning

Är du nyfiken på de andra delarna av din körkortsutbildning? Läs gärna bloggen Körkort steg för steg – Hur tar jag körkort? Vi har även en blogg om kostnaden för körkort för dig som funderar på lite mer på den ekonomiska delen av körkortsutbildningen.

Sammanfattning

Oavsett hur du väljer att lägga upp din övningskörning är det viktigt att lägga ner så mycket tid du behöver för att känna dig trygg bakom ratten. Ha tålamod och förståelse för att vissa saker tar längre tid att lära sig än andra. Att ha en handledare som du kommer bra överens med underlättar övningskörningen och brukar bidra till enklare inlärning.

Känner du dig redo för att boka körlektioner? Boka dina tider för körlektioner nu eller ett kurspaket för att säkra din plats!

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig! Du kan också komma förbi oss på Söderorts Körkortsakademi i Kärrtorp om du bara vill prata eller diskutera körkortsutbildning och övningskörning.

Navigation

Quickview

Close

Categories