I dagsläget kan det vara svårt att veta om man ska välja automat eller manuellt körkort. I folkmun talas det mycket om att nya bilar ofta är automatväxlade och att produktionen av manuella bilar så småningom kommer att fasas ut. Oavsett vilket körkort du väljer att ta finns det inget rätt eller fel! Däremot finns det några för- och nackdelar med båda alternativen som du bör överväga innan du bestämmer dig. I denna text kommer vi gå igenom allt du behöver veta innan du väljer vad som passar dig bäst!

Skillnaderna mellan manuell och automat

Det finns en del skillnader mellan manuell och automat. Nedan går vi igenom dessa skillnader genom att lista för- och nackdelar med båda. Kom ihåg att det viktigaste är att du väljer det som passar dig.

Manuell

Fördelar

– Med ett manuellt körkort kan du köra både bilar med manuell växel och automat. Du har fler möjligheter när det kommer till att välja bil och blir mer flexibel.

– Det kan vara en fördel att ha manuellt körkort om du ska hyra bil eller i vissa arbeten där det krävs manuellt körkort.

Nackdelar

– Ett manuellt körkort innebär att du får mer att tänka på när du är ute och kör. Utöver gas och broms behöver du tänka på växelspak och koppling.

– Att lära sig hantera en manuell bil kan ta längre tid eftersom det är mer att lära sig, vilket kan innebära att du behöver fler lektioner jämfört med automat.

Automat

Fördelar

– En automatbil är enklare att lära sig att köra och enklare att hantera i trafiken eftersom det är mindre att tänka på. Du har endast gas och broms att använda, det finns ingen koppling eller växelspak.

– Det går oftast lite fortare att ta automatkörkort eftersom det är mindre att lära sig i jämförelse med manuell.

Nackdelar

– En nackdel är att du endast kan köra bilar med automat om du tar ett automatkörkort. Detta kan vara en begränsning om du i framtiden skulle behöva köra en manuell bil av någon anledning.

– Automatbilar tenderar även att vara dyrare än manuella bilar.

Är det lättare att ta automat än manuell?

Automat är i regel enklare att ta än manuellt eftersom du inte behöver lära dig att växla och koppla. En bil med automatväxling sköter det åt dig. Av den anledningen är det enklare att lära sig att köra en bil med automat. Däremot behöver inte det betyda att manuell växel är svårt att lära sig. Vissa lär sig snabbt hur växelspak och koppling fungerar, medan det kan ta lite längre tid för andra.

Är det samma teoriprov för automat och manuell?

Teoriprovet för körkort ser likadant ut för automatkörkort som för manuellt körkort. Provet består av följande delar:

– Trafikregler
– Trafiksäkerhet
– Miljö
– Personliga förutsättningar
– Fordonskännedom och manövrering

Dessa delar är likadana för alla bilar och därför är det ingen skillnad på proven. Det som skiljer automat från manuell är uppkörningen och vilken bil du övningskör med.

Vad drar mest bränsle – automat eller manuell?

I dagens läge kan bränsleförbrukningen bero på en rad olika saker. Äldre automatbilar drar mer bränsle än manuella bilar men de automatbilar som görs idag är däremot ibland mer bränslesnåla än manuella. Hur mycket bränsle en bil drar kan också ofta bero på din körstil och andra variabler såsom vilken motor och växellåda bilen har.

Vad drar mest bränsle?

Framtiden

Förr i tiden fanns inte automatväxlade bilar i samma utsträckning som idag utan mest manuellt växlade bilar. Då var det nästan en självklarhet att man skulle ta manuellt körkort. Nu är automatbilar däremot allt vanligare. De flesta nya bilar som tillverkas nuförtiden är automatbilar och därför är det många som väljer att endast lära sig att köra automatbilar. Enligt svenska bilförsäljare är ungefär 90% av bilarna som säljs automat. Med andra ord är manuella bilar på väg bort, men däremot tar fortfarande majoriteten manuellt körkort enligt Trafikverket. År 2022 var det 60% som körde upp för manuellt körkort men den siffran väntas sjunka de närmaste åren. Oavsett vilket körkort du väljer att ta är det huvudsaken att det passar dig och de bilar du planerar att köra framöver.

Vilket ska man välja då – Automat eller manuell?

I dagsläget finns det ingen anledning att ta manuellt körkort om du inte har en manuellt växlad bil eller planerar att köra en. De flesta nya bilarna som produceras är automatbilar och alla elbilar, som blir allt vanligare, är även de automatbilar. Däremot kan det vara bra att ha manuellt körkort om du skulle hamna i en situation där du skulle behöva köra en manuell bil. Till exempel i ditt arbete eller om du ska låna bil av någon som har manuell.

Ett tips är att tänka på vad för bil du kommer övningsköra med om du ska övningsköra hemma, samt vilken slags bil du vill ha i framtiden!

Uppgradera till manuellt körkort

Uppgradera till manuellt körkort

Har du skaffat ett automatkörkort men vill senare uppgradera till ett manuellt av någon anledning så går det att göra. Då behöver du endast göra om uppkörningen med manuell bil. Riskutbildningen och teoriprovet behöver du inte göra om eftersom det är likadant oavsett om du valt automat eller manuell.

Vi sammanfattar

Känner du dig förberedd och exalterad? Vad kul! Det gör vi med! Riskutbildningen är en spännande upplevelse och en mycket lärorik del av din körkortsutbildning. Vi hoppas att du känner dig redo och trygg efter att ha läst den information vi delat. 

Du är välkommen att höra av dig till oss om du har fler frågor! Eller så kan du läsa mer om vägen till körkort i texten Körkort steg för steg: Hur tar jag körkort?

Ta reda på mer om våra olika kurspaket eller besök vår webbplats för mer information!

Navigation

Quickview

Close

Categories